
Organyà, un poble amb història
EL MUNICIPI
El terme municipal d’Organyà és situat a la ribera del mateix nom, entre el congost de Tresponts, al nord, i el pont d’Espia, al sud. A l’est, el terme limita amb el riu Segre i a l’oest amb la muntanya de Santa Fe (1.207 m), que domina la vila. Dins del terme d’Organyà, a migdia, hi ha l’enclavament de Fontanet, que pertany al municipi de Cabó. Reguen el terme el riu Segre, el riu de Cabó, poc abans de la seva confluència amb aquest, i el riuet de Fontanet. La vila s’abasta de l’aigua de la Font Bordonera.
A l’est del municipi transcorre la carretera general C-14, que comunica Organyà amb l’Urgellet i la Cerdanya i, per l’altre extrem, amb Coll de Nargó, Oliana i les terres planes de Lleida. D’aquesta carretera, dins mateix de la vila, hi surt la que va a la vall de Cabó i a Montanissell i la que, travessant el Segre, porta fins a Fígols, totes elles asfaltades.
A l’època medieval, la vila d’Organyà se la disputaren el priorat d’Organyà i els comtes de Foix, vescomtes de Castellbò. Els dos bàndols contendents van arribar finalment a un acord de condomini, segellat l’any 1232 amb la signatura d’un pariatge.
Antigament, la Fira de Sant Andreu d’Organyà era una de les més concorregudes del Pirineu. Per bé que els seus origens no estan documentats, sabem que ja hi havia una fira al segle XII. Se celebrava durant més d’una setmana i concentrava animals de peu rodó procedents de tot l’Alt Urgell i també del Pallars, la Cerdanya, el Solsonès, l’Urgell, l’Aragó, Andorra i França. Hi anaven compradors d’aquests indrets, a més d’altres del País Valencià i Castella. Després d’una època de profunds canvis, aquests últims anys la Fira de Sant Andreu ha pres una nova embranzida amb un espai dedicat als productes artesans.
La bona comunicació d’Organyà ha fet créixer els serveis relacionats amb el turisme. El sector del parapent ha crescut força durant els darrers anys i és un sector molt dinàmic en el municipi.
La població es concentra a l’únic nucli del terme, la vila d’Organyà, amb un bell centre històric, restaurat. Perdre’s pels seus carrers estrets és una de les activitats més plaents que pot viure el visitant.
NO US HO PERDEU
Les Homilies. Les Homilies d’Organyà han estat considerades el text literari més antic en llengua catalana des que el seu descobridor, l’historiador Joaquim Miret i Sans, així ho va publicar l’any 1905. De fet són una de les mostres escrites més antigues del català i una fita cabdal de la història de la nostra llengua. L’original es conserva a la Biblioteca de Catalunya i a Organyà, a la sala anomenada justament de les Homilies, se’n pot veure una rèplica.
Llibre del Pirineu. Cada primer dissabte de setembre se celebra a Organyà la Festa i Fira del Llibre del Pirineu, que constitueix l’aparador i la trobada més important de les lletres pirinenques. Presentacions literàries, taules rodones, xerrades, visites guiades i la lectura d’homilies contemporànies constitueixen el gruis del programa d’actes.
El romànic. La col.legiata de Santa Maria d’Organyà, declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN), va ser edificada en temps del bisbe Sal•la (981-1010). L’edifici, de planta basilical de tres naus, ha estat remodelat en diverses èpoques. D’estil romànic es conserven l’absis, semicircular i ornamentat amb un fris amb arcuacions lombardes i el mur de ponent, on s’obre la porta, amb tres arcs apuntats en degradació.
El parapent. La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llençar-se en ala de pendent, o parapent. Les característiques atmosfèriques de la plana d’Organyà converteixen l’indret en un autèntic paradís per als amants d’aquest esport d’aventura.
Per més informació: http://www.alturgell.cat/organya